Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vår reporter om de nya pengarna och Northvolts ekonomiska läge. Foto: Svt

Northvolt tar in över 50 miljarder för fortsatt expansion i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt har gjort klart med ett lån på fem miljarder dollar. Medel som kommer att användas till den fortsatta expansionen av fabriken i Skellefteå.

– Finansieringen är en milstolpe för den europeiska energiomställningen, säger vd, Peter Karlsson i ett pressmeddelande.

Under tisdagsmorgonen meddelar batteriföretaget att de gjort klart med vad de kallar ”det hittills största lånet i Europa kopplat till den gröna omställningen”.

Bolaget tar in fem miljarder dollar, vilket motsvarar nästan 52 miljarder kronor med dagens växlingskurs.

Tillskottet kommer att användas till den fortsatta expansionen av fabriken i Skellefteå Samt etableringen av batteriåtervinningen vid Revolt som byggs i anslutning till Northvolt Ett, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Det nya lånet gör nu att Northvolt sammanlagt har nu säkrat över 13 miljarder dollar för sin fortsatta expansion i Europa och Nordamerika.

Skenande förluster enligt Dagens Industri

Pengarna kommer välbehövligt då Dagens industri rapporterat om skenande förluster för batteriföretaget och hur produktionen går dåligt.

– Vi bränner mer, men det är inte en väsentlig skillnad från vår plan, trots externa utmaningar. Det mesta av kapitalet används för investeringar och vi hade också avsatt ganska mycket för uppstarten i Skellefteå. Men det är klart att vi ser över våra kostnader och drar åt svångremmen för att säkerställa att vi inte hamnar i en likviditetsfälla, säger Northvolts vd Peter Carlsson till Dagens Industri.

Se vår reporter förklara de nya pengarna och senaste turerna runt Northvolt i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.