Polisen hade 2021 en stor insats vid bygget av batterifabriken i Skellefteå Foto: SVT

Northvoltchef frias efter razzian på batterifabriken

Uppdaterad
Publicerad

Den chef vid Northvolt som åtalats för brott mot utlänningslagen frias på samtliga punkter. Det slår Skellefteå tingsrätt fast på fredagen.

Hösten 2021 gjorde flera myndigheter en gemensam razzia på bygget av batterifabriken i Skellefteå. Det upptäcktes att flera arbetare från länder utanför EU saknade arbetstillstånd.

Batteriföretaget Northvolt har hela tiden menat att ansvaret ligger hos underleverantören. Tingsrätten gör enligt domen samma bedömning och fastslår att de 12 personerna saknat arbetstillstånd, men att de inte arbetat åt Northvolt.

– Det är positivt att rätten delade vår uppfattning att individerna inte var anställda hos Northvolt och att Northvolt och vår medarbetare därmed friats helt från brottsmisstankar, meddelar Anders Thor,  kommunikationschef på Northvolt i en skriftlig kommentar.

Åklagaren vill inte kommentera domen

Northvolt menar att man kommer att fortsätta sitt samarbete med expertmyndigheter och fackförbund. Samt vidta åtgärder för att hålla borta oseriösa företag borta från deras byggarbetsplatser.

Åklagaren har inte hunnit läsa domen och vill inte ge någon kommentar.

Fackförbundet Byggnads menar att trots att det blev en friande dom är detta ett viktigt fall. Hör Pierre Pettersson, ombudsman Byggnads, om vad han hoppas att fallet leder till i videon nedanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hoppas det skickar signaler” – hör Pierre Pettersson om fallet. Foto: Patrik Samuelsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.