Northvolts vd Peter Carlsson och fabriken i Skellefteå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns jättejobbigt” – Northvolts vd Peter Carlsson var på plats i Skellefteå. I videon berättar han om varför de tvingas varsla anställda. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT/ Magnus Lejhall/TT

1 600 jobb försvinner från Northvolt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

1 600 får lämna batterifabriken Northvolt. Detta på grund av företagets ekonomiska kris. Totalt handlar det om nästan en fjärdedel av alla anställda i Sverige.

– Det är jättetungt men nödvändigt. Det är klart att man personligen kan känna sig vemodig över att behöva ta såna här beslut. Inte minst för personerna och familjerna som drabbas, säger Peter Carlsson, vd på Northvolt.

Det handlar om 1 000 tjänster som försvinner i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm.

I Skellefteå stoppas utvecklingen av projektet Northvolt Ett. För Västerås del bromsas ”Northvolt Labs” och kvar blir bara grundläggande produktutveckling. I Stockholm försvinner tjänster från huvudkontoret, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Det är ett dramatiskt besked, en mycket större personalneddragning än de 300 jobb som man pratade om för bara några veckor sedan, säger SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström.

Ekonomisk kris

De senaste två åren har det stått klart att Northvolt har stora problem med att få fart på batteritillverkningen, vilket bland annat drabbat den svenska lastbilstillverkaren Scania. Fabrikens produktion har den senaste tiden legat på bara en bråkdel av kapaciteten.

Dessutom har det blivit tydligt att bolaget blöder pengar och att man har svårt att få in nytt kapital. Nu stoppas alla planer på expansion med nya fabriker på fler orter.

– Det är tuffare finansiell marknad. Det här året har det varit en hel del negativa rörelser i elbilsförsäljningen i hur olika biltillverkare har pratat om deras ambitionsnivåer. Det påverkar också investerarna, säger Peter Carlsson.

– Nu måste vi dra ner våra kostnader och fokusera på det som är kärnan. Vi jobbar hårt för att komma till lönsamhet.

Förhandlingar med facket

Akademikerföreningen har tillsammans med andra berörda fackförbund suttit i förhandlingar med Northvolt.

– Att förlora sitt arbete är tungt och många medlemmar har nu en tuff tid framför sig. Vår uppgift nu är att stötta våra medlemmar och bidra till att de snabbt hittar nya arbeten, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Northvolt varslar personal

Pinnat inlägg

Besked från Northvolt: 1 600 jobb försvinner

1 600 får lämna batteritillverkaren Northvolt på grund av företagets ekonomiska kris. Totalt handlar det om nästan en fjärdedel av alla anställda i Sverige.
1 000 tjänster försvinner i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm.

Vd:n för Northvolt i Skellefteå avgår

Mark Duchesne, vd för Northvolt Ett AB avgår, rapporterar DN.

Matti Kataja, Northvolts kommunikationsdirektör, uppger för tidningen att Angéline Bilodeau som är chef för Northvolts nordamerikanska gren i Kanada tar över verksamheten tillfälligt.

”Tjänsten kommer att innehas fram till årsskiftet, då Northvolt tillsätter en permanent vd för Northvolt Ett”, skriver Matti Kataja i ett sms till DN.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Företagaren om oron kring Northvolt: "Vi kommer att tappa pengar"

Elinstallatören Nordelektro har haft 12 personer som jobbat med Northvoltfabriken i Skellefteå. Nu är framtiden osäker. "Vi har förfallna kundfordringar", säger Mattias Broman vid företaget.

Efter konkursbeskedet - ny pressträff i Skellefteå

Klockan 11 hålls en presskonferens i Skellefteå där Skellefteå kommun, länsstyrelsen i Västerbotten och Region Västerbotten informerar om nuläget efter varselbeskedet.

Deltar gör delar av den styrgrupp som inrättades direkt efter varselbeskedet från Northvolt som kom den 23 september. Presskonferensen är en uppföljning av de insatser som hittills gjorts och planeras för.

Medverkar: Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör Skellefteå, Lars Lustig, länsråd, Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör, Region Västerbotten.

IF Metalls ordförande på besök vid Northvolt: ”Många känner oro"

Batteritillverkaren Northvolt meddelade för drygt tre veckor sedan att de planerar att varsla 1 000 anställda vid fabriken i Skellefteå. Under tisdagen besökte IF Metalls förbundsordförande batterifabriken.

– Det är väntans tider och många känner oro, säger Marie Nilsson.

Fackförbundet Unionen om konkursen: Kommer påverka anställda

Fackförbundet Unionen har medlemmar som arbetar på Northvolt i Skellefteå, Västerås och Stockholm.

Unionen menar att det de förväntar sig att deras medlemmar kommer att påverkas av konkursen i Skellefteå.
– Expansion har inga anställda i bolaget. Däremot finns det anställda i övriga Northvolt som arbetar mot Expansion, och de är en del av de pågående förhandlingarna om uppsägningar och kan därför komma att påverkas, säger Nadja Yusuf , pressekreterare på Unionen.

Unionens förtroendevalda är i förhandlingar med Northvolts alla bolag kring varselbeskedet som kom för drygt tre veckor sedan.

Skellefteå kommun kartlägger stödbehov efter konkursbesked

Skellefteå kommun kartlägger nu i vilken utsträckning lokala företag drabbas av att Northvolts dotterbolag försätts i konkurs. I ett pressmeddelande skriver kommunen att syftet är att lyssna på näringslivet och skapa en överblick över situationen som underlag för framtida insatser.

Kommunen uppmanar nu företag som har affärsrelationer med bolaget att ta kontakt med näringslivskontoret.

– Många lokala företag har gått in med själ och hjärta för att stötta utbyggnaden av batterifabriken. Risken att inte få betalt för sina fordringar skapar förstås oro och frågor, säger Anja Palm, näringslivschef på Skellefteå kommun i pressmeddelandet.

Konkursförvaltarens uppdrag: Att sälja bolagets tillgångar

SVT har haft kontakt med konkursförvaltaren Jonas Premfors som bekräftar att det konkursade dotterbolaget saknar egna anställda, men har skulder i storleksordningen 2- 3 miljarder.

"En blandning av lokala skulder och skulder till leverantörer av utrustning”, skriver han i ett sms.

Det betyder att konkursförvaltarens uppdrag blir att försöka sälja bolagets tillgångar, bland annat mark och en ofärdig batterifabrik, för att täcka skulderna. Men risken är stor att många entreprenörer i Västerbotten som jobbat med bygget dels blir utan nya uppdrag, men också att de riskerar att inte få fullt betalt för uppdrag de redan fullgjort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s reporter på plats utanför Northvolt: "Enorma fabriksbyggnader står halvfärdiga"

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet