Bilden till höger är tagen av Anki Norman tidigare idag i Stekenjokk. Foto: SVT / Anki Norman

Nu är vintern officiellt här – Stekenjokk först ut

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 20 ikväll kommer vintern officiellt till Västerbotten. I Stekenjokk har det varit så kallt sedan 23 september att den meterologiska vintern nu infunnit sig.

– Det har varit så pass kallt så jag vågar säga att vintern är här, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Kylan tog över efter stormen Knud, och Stekenjokk blev först ut bland landets officiella mätstationer att få vinter. För att det ska bli meteorologisk vinter krävs fem dygn i rad med dygnsmedeltemperaturer under noll grader varje enskilt dygn.

– Nu är vi inne på det femte dygnet. Även om det inte blir helt officiellt förrän klockan 20 ikväll så vågar jag påstå att vintern är här, säger Per Stenborg.

Det har varit så pass kallt i området att dagens dygnsmedeltemperatur inte kommer att påverkas även om det skulle bli varmare under eftermiddagen, menar Stenborg.

– Dygnsmedeltemperaturen är just nu -2,2 och det är för lite tid kvar för att eventuell värme ska kunna påverka.

När fem dygn med medeltemperaturer registrerats så bakdaterar man till den första av de fem dygnen och det blir det datum då vintern officiellt kom, i Stekenjokks fall blir det 23 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.