Skrotade containrar blir bostäder. Foto: SVT.

Nu blir skrotade containrar bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen i länet och landet lockar fram nya lösningar. Nu blir skrotade kinesiska stål-containrar bostäder i Skellefteå.

Bostadbristen är svår på många håll. Efterfrågan på enkla, billiga bostäder är stor. Vi har tidigare berättat om företag i Lycksele som bygger modulhus i trä. I första hand är husen tänkta som flyktingboenden, men enkla boenden behövs också till unga bostadslösa.

I Skellefteå finns ett företag som insåg att det i Sverige finns ett överskott av containrar från Kina. De har kommit hit lastade med varor, men sedan behövs de inte längre.

Produktionen är igång

Exporten från Kina till Europa är mycket större än importen, så containrarna blir kvar i Sverige. I USA, Storbritannien och Nederländerna har man gjort bostäder av dem, och efter ett års arbete med att lösa till exempel brandsäkerhet och isolering är nu produktionen igång.

– Vi såg på internet hur man byggt bostäder så här i USA, och inspirerade av en återvinningstanke och en idé om prisvärt, litet boende började vi prova, säger Peter Eriksson, vd på Svenska Containerhus i Skellefteå.

Företaget köpte tjänster för att klara viktiga bitar som brandskydd och isolering, och det var i liten skala man smög igång, till en början inreddes tre containrar, men nu är man redo att bygga snabbt om beställningarna kommer.

Kunden får fixa avlopp själv

Bostäderna blir 26 kvadratmeter stora. Potentiella kunder är kommuner, bostadsföretag, campingplatser och privatpersoner. Prislappen; drygt 400.000 kronor, men då får kunden själv ordna tomt, avlopp och el.

Tidigare har den här typen av boenden provats många gånger, i Stockholm ordnade man studentboenden i containrar redan 2011, i Helsingborg har man också provat. Framgångarna har varit blandade, mycket kritik mot byggkvalitet har uppstått på vägen, och i Helsingborg skrotades planerna på drygt 100 containerlägenheter. Men det är inget som avskräcker Peter Eriksson.

– Vi bygger bostäder anpassade för nordiskt klimat, containrarna är skapade för att klara 20 år på havet i vind och saltvatten. De här bostäderna är dessutom enkla att flytta, säger han till SVT.

Studenter vill bo i stål-låda

Bland studenter som får titta på bilder på containerbostäderna är reaktionerna positiva till att bo i en stål-låda.

– Jag tycker det låter som en kul och spännande idé, säger Agnes Bergmark. Kompisen Anna Eriksson håller med.

– Om man får inreda den som man vill tycker jag att det låter bra, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer