Nu har bygget av den nya klätterhallen startat. Foto: SVT.

Nu byggs landets största klätterhall

Publicerad

Intresset för klättring blir allt större. Idag började Sveriges största klätterhall att byggas i Umeå.

– Det finns ett enormt sug efter klättring, säger Margaretha Lif, sportchef på Iksu.

Projektet innebär en tillbyggnad på 1800 kvadratmeter vid Iksu sport på Ålidhöjd i Umeå. Bygget kostar cirka 60 miljoner totalt och beräknas vara klar hösten 2018.

– Vi tror att det blir en bra och smidig process. Även om hallen är hög så är det inte tekniskt komplicerat, säger Peter Boman, marknadsområdesdirektör för Akademiska Hus.

Läs mer: Sveriges störst klätterhall planeras i Umeå

Håller OS-standard

Den nya klätterhallen kommer att ha en fri klättringshöjd på 17 meter och kunna ta emot 3500 besökare varje vecka. Hallen kommer att hålla OS-standard.

– Man behöver inte tävla för att klättra. Man kan umgås, tävla mot sig själv eller bara ha härligt umgänge, säger Margareta Lif.

– Klättringen är en pusselbit som passar bra in i vår värdegrund. Sporten växer raketartat, det finns ingen hejd på det. Hallarna i övriga Sverige fylls direkt, vi ser inget stopp, fortsätter hon.

Läs mer: Iksu bygger ny superhall för klättrare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.