Foto: SVT/Facebook

Nu dementerar kommunikationschefen

Uppdaterad
Publicerad

Region västerbottens kommunikationschef Thomas Hartman säger nu att det inte är han som skriver under falskt namn på internet. Och igår kväll raderades Facebook-profilen.

Thomas Hartman har anklagats för att skriva under falskt namn på internet. Facebook-profilen ”Johan Eriksson” har sedan i våras stöttat Hartman i olika diskussioner på nätet och senast i en tråd på satirsidan Umeå, meme-huvudstad 2018. 

När SVT Nyheter pratade med Thomas Hartman igår ville han inte kommentera anklagelserna om att han använde en falsk identitet på internet för att stötta sig själv och racka ner på sina meningsmotståndare. Så här sa han då:

Kan du förneka att det är du som skrivit bakom den här karaktären?  

– Jag kommenterar inte det här, upprepar han.

Profilen raderad

Men igår kväll raderades Facebook-profilen ”Johan Eriksson” och efter det skrev Hartman själv ett inlägg där han förnekade att det var han som skrivit under falskt namn:

”Det som påstås, att jag skriver eller skrivit under pseudonymen Johan Eriksson, är inte korrekt. Därtill delar jag inte i sak de åsikter personen ger uttryck för. Jag uppskattar snarare när det är högt i tak oavsett politisk inriktning”.

Anar vem det är

Till SVT Nyheter säger Hartman att det att det inte är han som skrivit som ”Johan Eriksson”. Han vet inte heller vem det är även om han har sina misstankar. 

– Jag har mina aningar, säger Thomas Hartman när SVT Nyheter pratar med honom på onsdagsförmiddagen. 

Facebookprofilen använde samma bild på en mansperson som funnits på en webbsida som Hartman jobbat med tidigare och den falska personen har också flera kopplingar till Hartman via gemensamma facebookvänner. Men Thomas Hartman vill inte säga vem han tror det är som anonymt har stöttat honom i flera diskussioner på internet sedan i april.

– Jag har ingen aning om vilka bevekelsegrunder personen har, säger han. 

SVT Nyheter pratade med Thomas Hartman vid två tillfällen igår. Men då ville han inte svara på frågan om det var han som var ”Johan Eriksson”. 

Varför sa du inte det här igår? 

– Du var så inne på att det var jag och jag ville se var det tog vägen. När ni publicerade valde jag att skriva ett eget inlägg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer