Foto: TT.

Nu drar säljakten igång i länet

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds jakten på gråsäl i Västerbotten. 30 sälar får fällas. Men jägare är kritiska till Naturvårdsverkets hårda regler.

– Det har varit bekymmer att skjuta säl, säger Erik Lindberg, viltförvaltare på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Idag inleds jakten på gråsäl i Västerbotten. 30 sälar får skjutas fram till årsskiftet. Den 1 maj inleds jakten på vikaresäl. Även där får 30 sälar fällas.

Ifjol skärpte Naturvårdsverket reglerna kring säljakten. Nu får sälar bara skjutas i vattnet, om de befinner sig nära en fiskeplats.

– Det har blivit en försämring ur jägarperspektiv. Jakten måste vara kopplad till fiskeredskap, säger Erik Lindberg.

Uppfyller inte kvoten

2016 fick 60 sälar fällas, men totalt sköts 13 gråsälar och 8 vikare.

– Nu kan inte de vanliga jägarna jaga, utan bara fiskarna som är ute med båt, säger Erik Lindberg.

Han berättar att reglerna varit besvärliga genom åren och att kvoten aldrig har uppfyllt sedan säljakten infördes på 2000-talet.

– Länsstyrelsen har yttrat sig. Vi ser problem och bekymmer och har varit med och diskuterat detta med Naturvårdsverket, säger Lindberg.

Jakten kan förändras

Reglerna kan komma att ändras framöver.

– Det finns en tanke om att göra om jakten från skyddsjakt till licensjakt. På så sätt kan man försöka hålla populationen på lämplig nivå.

– Om man ska minska skadorna behöver ett visst antal sälar fällas. Om inga fälls växer bara problemet, säger viltförvaltaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.