Nu skickas två båtlass till Danmark på prov. Foto: SVT

Nu exporteras spån från Sverige

Publicerad

Spån och flis har blivit en så dålig affär i Sverige att det nu går på export. På prov skickas nu båtar med spån från Skellefteå Hamn till Danmark.

Danskarna håller på att bli mer miljövänliga och sluta med fossilt bränsle i sina kraftverk. Då passar pellets gjorda på svenskt sågspån bra. Den klarar den miljöklassificering som krävs.

– Vi kan se exakt var det här spånet kommer ifrån, vilket sågverk till och med. det är svenskarna bra på, säger Tomas Trebbien, säljchef.

”Danskarna är på hugget”

Företaget Rebio har sågverkens uppdrag att sälja biprodukter som sågspån och flis. De har skrivit avtalet med danskarna och skickar nu två båtlass på prov.

– Det vi vet är att danskarna är på hugget, sedan är det än så länge svårt att veta om det blir fler båtar, säger Per Bertilsson på Rebio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.