Foto: SVT/arkiv.

Nu får E4:an mellan Djäkneboda och Bygdeå grönt ljus

Publicerad

I slutet av april beslutade regeringen att avslå överklagan mot vägbreddningen av E4:an mellan Djäkneboda och Bygdeå. Därmed kan arbetet påbörjas och det är ett efterlängtat besked för Robertsfors, menar kommunstyrelsens ordförande.

Planen är att bredda vägen med en så kallad 2+1 väg på den dryga milen på sträckan mellan Robertsfors och Umeå. Sträckan som idag är en vanlig landsväg har länge funnits med i planerna men än har ombyggnation inte blivit av – fram tills nu.

Regeringen beslutade i slutet av april att avslå överklagan och gå på Trafikverkets linje och därmed ge grönt ljus för vägbreddningen. Enligt kommunstyrelsens ordförande i Roberstfors, Patrik Nilsson (S), är det ett efterlängtat besked.

– Det är det verkligen, väldigt efterlängtat.  den här processen har pågått i nästan 20 år och nu kommer sträckan till Sikeå bli klar, som vi ser det finns bara mervärde för kommunen och invånarna det är jag helt övertygad om.

Hoppas kunna minska olyckorna

Vägen som på senare år har varit olycksdrabbad skulle definitivt bli säkrare om den byggs om menar Patrik Nilsson.

– Vi kommer få snabbare restider, bättre transporter genom kommunen och inte minst för trafiksäkerheten. Det är många i kommunen som pendlar till till exempel Umeå och det är en olycksdrabbad väg som haft tråkig utgång många gånger.

För de som överklagat bygget har Patrik Nilsson (S), respekt för och tror att det i slutändan blir bra och att så få som möjligt kommer störas av ombyggnationen. Nu väntar man bara på besked från Trafikverket.

– Nu återstår det att se när de kan dra igång. På något sätt är det bara att trycka på knappen, säger han.

Tidigast byggstart nästa år

På Trafikverket är projektet fortfarande högt prioriterat och enligt Maria Nordström hoppas man komma igång med ombyggnationen nästa år.

– Det blir tidigast start 2018, men troligtvis 2019. Om det fastställs av regeringen då lyfter vi också frågan om pengatilldelningen för bygget. Det här är högt prioriterad det är bara processen som tagit tid, säger Maria Nordström på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.