• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

På lördagen invigdes metoo-monumentet. Foto: SVT

Nu är Sveriges första metoo-monument invigt

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen invigdes metoo-monumentet på Rådhustorget i Umeå. Den röda rytande puman är Sveriges första konstverk mot sexuella trakasserier. På plats fanns bland annat Fatta-rörelsens grundare Ida Östensson.

– Puman behövs, säger hon.

I måndags intog Camilla Akrakas konstverk sin plats på Rådhustorget i Umeå. Den röda puman ”Listen” är Sveriges första metoo-monument och markerar kommunens ställningstagande mot sexuella trakasserier.

– Om man ska göra ett ljud som ska höras får man ta i från tårna, det är det det handlar om här, sa konstnären Camilla Akraka till SVT tidigare.

Under lördagen invigdes den på ett fyllt rådhustorg. På plats fanns bland annat Fatta-grundaren Ida Östensson och Helena Smith (S), kulturnämndens ordförande.

– Puman behövs. Den gör så att vi fortsätter prata om alla problem även efter Metoo, säger Östensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.