Foto: SVT

Nu ska bilkyrkogårdarna bort – skrotbilar ska skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Dumpade skrotbilar i naturen är ett stort problem. Men nu har Storuman kommun legat på bilproducenterna och Naturvårdsverket för att få en samlingsplats där man kostnadsfritt kan få skrotbilen transporterad till skroten.

Ett femtiotal skrotbilar ligger just nu samlade i en stor hög på den gamla omlastningsterminalen utanför Storuman. Och nu har invånarna fått nog av bilkyrkogården och kräver att bilarna tas om hand.

– Det är jättemånga som hört av sig och tryckt på för att bilarna ska bort och för att det ska bli lättare att skrota sin bil, säger Elin Rutqvist som är miljöinspektör i Storumans kommun.

Skrotad skrotpremie

Sedan bidraget på 4000 kronor för att skrota sin bil togs bort för cirka tio år sedan så har skrotbilar samlats på hög i skogarna och på privata tomter ute i kommunerna. Storumans kommun har nu tillsammans med de fyra norrlandskommunerna, Norsjö, Vilhelmina, Arvidsjaur och Malå satt press på Naturvårdsverket som är tillsynsmyndighet och bilbranschen att ta hand om skrotbilarna.

– Det står tydligt i lagen att det är de som ska ta ansvaret. Det ska finnas ett mottagningsställe i varje kommun och det ska vara helt kostnadsfritt, säger Elin Rutqvist.

”Jätteglada”

Storumans kommun har kommit längst i arbetet och tagit fram en plats på den nya omlastingsterminalen där man ska kunna lämna sin uttjänta bil.

– Vi är jätteglada att vi har kommit så långt och att våra påtryckningar till biltillverkarna har gett effekt, säger Elin Rutqvist.

Så här funkar det i Storuman:

Mottagningsstället i Storuman blir på den nya omlastingsterminalen. Dit kan privatpersoner komma och lämna sin uttjänta bil helt gratis. Storumans kommun planerar att få igång mottagningsstället om några veckor.

Ägaren måste fylla i rutan om skrotning i den gula delen i registeringsbeviset som sen ska skickas till transportstyrelsen.

Biltillverkarna ska enligt lag utan ersättning ta emot en uttjänt bil för skrotning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.