Nu rivs de gamla husen

Uppdaterad
Publicerad

Rivningen av husen i Kristineberg delar bygden. Ett av husen som just nu jämnas med marken är det gamla polishuset.

Första delen i den planerade husrivingen genomförs just nu i Kristineberg. Av det blomstrande gruvsamhället återstår nu snart bara en brädhög....

Bit för bit försiktigt och metodiskt plockar grävmaskinisten Magnus Forsgren ner det gamla polishuset mitt i samhället.

– Det är lika bra de river det gamla huset som var i så dåligt skick. Dessutom får jag bättre utsikt, säger Runar Wahlström som bor granne.

Visar upp arresten

Rivningsjobarna har varit jobbat här i 6 månader. Vi får en tur i det gamla polishuset och Stig Hörnqvist som är projektledare för rivingen visar arretstlokalerna.

– Cellerna var väl mest till för de som var lite för överförfriskade, säger han. Visst är det lite sorgligt ändå. Jag var här som barn och det var alltid fullt liv i samhället och det fanns alltid lekkamrater, säger Stig Holmqvist.

Totalt den är det 13 hus som jämnats med marken – allt som finns kvar är brädhögarna.

Rör upp känslor

Yvonne Harr Beauregard är född och uppvuxen i Kristineberg  Det är med blandade känslor som hon ser att husen rivs men men ingen vill  ha eftersatta hus i samhället menar hon.

– Då det gapar tomt och kråkorna flyger ut och in genom trasiga fönster är det inte kul. Då är det lika bra att riva men samtidigt är det ju tråkigt, säger  Yvonne Harr Beauregard.

Det är Lycksele kommun som genom tvångsförvaltning tagit över de eftersatta husen. De var i så dåligt skick att det var en fara för allmänheten.

Fler på tur

Drygt en miljon kostar den här rivningen av dom 13 husen och ytterligare fem hus står på tur.

– Nja det känns inte bra längst inne i hjärtat. Det känns jobbigt och som om allting bara dör ut här i samhället men det går liksom inte att göra något åt det. Vi får nog acceptera det här, säger Yvonne Harr Beauregard.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.