”Inget bra skyltfönster för gruvnäringen”, säger Tobias Berglin, projektledare på SGU, som nu sanerar efter Blaikengruvan i Sorsele. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Nu saneras Blaikengruvan – ”Ett sår i naturen”

Uppdaterad
Publicerad

Nu pågår arbetat med att sanera efter den nedlagda Blaikengruvan i Sorsele för fullt. Saneringen av farliga ämnen kostar skattebetalarna 200 miljoner kronor – och det kommer dröja många år innan allmänheten kan vistas i området igen.

– Det är ett sår i naturen som måste läka, säger Tobias Berglin, projektledare.

2006 började det brytas zinkmalm i Blaikengruvan i Sorsele kommun. Sedan dess har de företag som försökt etablera verksamhet i gruvan gått i konkurs och hälsofarliga metaller har läckt ut i den närliggande sjön Storjuktan.

Konkursboet har inte haft råd att sanera efter gruvan vilket till slut landade på staten.

En miljon kubik ska täckas över

2018 beslutades det att Länsstyrelsen Västerbotten skulle få 200 miljoner kronor för vattenrening och efterbehandling och man utsåg Sveriges geologiska undersökning (SGU) till huvudman.

Saneringen sker i etapper och nyligen täcktes dagbrott B över. Nu ska den så kallade Gråbergstippen efterbehandlas.

– Det är en miljon kubikmeter gråberg som ska täckas över, säger Tobias Berglin, projektledare vid SGU.

Allvarliga konsekvenser utan efterbehandling

Det har funnits en oro att zink som läcker ut i Storjuktan ska vara skadligt för fisken och djurlivet i sjön, men vattenreningen som konkursboet av gruvföretaget påbörjade och sedan SGU tagit över har gett effekt. Provfiske som gjordes 2019 visade att det inte är hälsofarligt att äta fisk från Storjuktan.

– Utan vattenrening hade halterna blivit avsevärt högre, vilket skulle leda till allvarliga konsekvenser, säger Tobias Berglin.

Även om konsekvenserna efter gruvan hade kunnat bli större kommer det dröja många år innan allmänheten kan vistas i området igen.

– Det är ett sår i naturen som måste läka.

Fakta: Blaikengruvan

2006 började företaget Scanmining bryta zinkmalm i Blaikengruvan i Sorsele kommun, men inte ens två år senare gick företaget i konkurs.

Konkursboet köptes 2008 av Lappland Goldminers Sorsele AB. Även den gången slutade det i konkurs.

Gruvan har orsakat miljöproblem i området då metaller läckt ut i sjön Storjuktan.

Eftersom konkursboet efter det senaste företaget som drev gruvan inte haft tillräckligt med ekonomi för att bekosta saneringen landade det hela tillslut på staten.

2018 beviljades Länsstyrelsen Västerbotten cirka 200 miljoner kronor i statsbidrag från Naturvårdsverket.

Uppdraget att sanera gruvan hamnade sedan på Sveriges geologiska undersökning (SGU).

2023-2024 hoppas SGU vara färdiga men vattenreningen kommer fortsätta i många år framöver.

Källa: SGU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.