Foto: SVT

Nu ska forna basebollmästarna vakna till liv igen

Uppdaterad
Publicerad

En mästarklubb från förr har vaknat till liv igen. Mellan åren 1989-95 blev Skellefteå svenska mästare alla år. Men för att kunna träna och spela igen måste de bokstavligen gräva fram spelplanen.

Gräset har tagit över de forna mästarnas baseballplan. Resultattavlan syns knappt bakom träd och sly. För ett decenium sedan gav Skellefteå upp seriespel. Under flera år blev det här ingen baseboll alls.

– Planen är inte i så bra skick, men det är överkomligt. Jag är ganska övertygad om att det det går att spela till våren, säger planansvarig Joel Andersson Skellefteå dominerade svensk baseboll i många år.

”Man får flashbacks”

Svenska mästare alla år mellan 1989-95. En gång till 1999. Men spel i Europa tog knäcken på ekonomin.

– Det blev för mycket helt enkelt, säger före detta ordförande Jan-Olov Hedström.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Han är en de frivilliga som nu plockat fram spaden. Att klubben verkar vara på gång igen är också något som lockar fram gamla minnen.

– Jag tycker att det är fantastiskt. Man får flashbacks från hur det var då.

Upprop i sociala medier gav resultat

Det är bara några veckor sedan som ett gäng entusiaster och före detta baseballspelare bestämde sig för att satsa igen. Ett upprop i sociala medier gav tillräckligt med frivilliga och lockade nyfikna. Som nyinflyttade amerikanen Rene Cortez.

– Jag ser fram emot matcher till sommaren och att heja på Skellefteå, säger Cortez. 

Målet är seriespel igen och ungdomsverksamhet med softball för både tjejer och killar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.