Lögdeälven i Västerbottens län Foto: Pressbild

Unik satsning på fiskarnas livsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska fiskarna få en mer naturlig livsmiljö i älvarna i Västerbotten och Norrbotten. I en stor satsning ska 200 kilometer lång älvsträcka återställas efter skador som orsakats av flottning.

Det handlar om sex vattendrag i Västerbotten och Norrbotten som under fem år ska biologiskt återställas. Älvarna är skadade efter tidigare flottledsrensningar. Projektet ses som en stor vinst för länen eftersom det skapar många nya arbetstillfällen.

– Men de allra största vinnarna är älvarna och dess livsmiljöer, där bland annat lax, öring och flodpärlmusslan finns, säger Lars Lustig, länsråd i Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Arbetet kommer att kosta ungefär 124 miljoner kronor. EU står för cirka 74 miljoner och resterande del utgörs av nationella medel. Havs- och vattenmyndigheten står för cirka 42 miljoner. Dessutom bidrar övriga partners och medfinansiärer med cirka 7 miljoner kronor tillsammans.

Älvar som ska återställas:

Lögdeälven

Åbyälven

Byskeälven

Piteälven

Råneälven

Kalixälven

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.