Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vill flygbolagen tjäna mer pengar på bagaget? – hör anledningen till att systemet införs i videon. Foto: SVT/Ida Thellenberg

Nu ska handbagaget scannas på Umeå flygplats – stor förändring för resenärerna

Publicerad

Efter problem med handbagage på flygplanen införs nu ett nytt unikt system i Umeå – som blir först ut i landet.

Nu ska handbagaget scannas på flygplatsen innan du checkar in. Är väskan för stor eller för tung får man inte ta med den ombord.

– Det blir en förändring som påverkar resenärerna väldigt mycket, säger Fredrik Sandström, driftchef på Swedavia i Umeå.

Under fredagen installerades den nya bagagekontrollen på flygplatsen. Nu ska man som resenär scanna sitt handbagade innan man går vidare till säkerhetskontrollen. Är väskan för stor eller för tung får man checka in den.

– Tidigare har det inte varit så noga med storlek och vikt, det har varit lite slentrian, men nu blir det plötsligt viktigt. Det kommer att mätas så att det är rätt storlek, säger Fredrik Sandström.

De tre stora flygbolagen i Umeå; SAS, Norweigan och BRA har alla tackat ja till detta. Det knepiga är att olika flygbolag kan ha olika maxvikt på handbagaget.

– Det bästa hade ju varit om alla hade samma mått, men scanningen kommer att ta hänsyn till vilket bolag man ska flyga med.

Trångt ombord på planen emellanåt

Tidigare har det ibland varit problem med handbagage ombord på flygplanen. Väskor har inte fått plats eller stått på fel ställen. Nu ska det bli bättre.

– Nu blir det lika för alla och rättvist för de som reser.

Scanningen kommer att testas under en period och sedan övergå i skarpt läge.

Vill flygbolagen tjäna mer pengar på bagaget? – hör anledningen till att systemet införs i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.