Foto: Emil Langvad, TT

Tre nya platser ska kameraövervakas i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Rådhustorget, Ålidhems centrum och Östra Ersboda centrum i Umeå kommer att kamerabevakas. Det har polismyndigheten beslutat.
– Det främsta syftet är att öka tryggheten och minska brottsligheten, säger Michael Rystedt, chef i lokalpolisområde Umeå i ett pressmeddelande.

Kamerorna kommer att monteras upp redan denna vecka och tas i bruk inom kort. Beslutet gäller till den 31 mars 2020.

– Det här innebär en ökad förmåga att utreda brott, säger Michael Rystedt.

En skylt med information om att platserna kamerabevakas kommer att sättas upp i anslutning. Polisen skriver också att fönster och balkonger till bostäder och kontor kommer att maskeras och därmed inte tas med i bevakningen.

Vissa kameror kan zooma och parera.

Polisens fakta om respektive område:

Visa

Rådhustorget

På platsen finns problem med våldsbrott (både grova och av normalgraden), narkotikabrott och stölder. Butiksstölder är vanligt förekommande i kringliggande butiker.

Ålidhem

Det finns problem med en delvis öppen narkotikahandel i Ålidhems centrum och i området runt centrum. Den brottsligheten drar till sig kriminella från hela Umeå som vill ha avsättningsyta för sin narkotika. Narkotikahanteringen har de senaste åren blivit mer synlig och både säljare och köpare exponerar sig mer öppet runt Ålidhems centrum än tidigare.

På platsen finns även problem med stölder. Kring Ålidhems centrum har det skett skjutningar mot person och egendom, vilket i huvudsakligen berott på konflikter mellan olika kriminella aktörer som bottnar i narkotikahantering.

Östra Ersboda centrum

På platsen finns det problem med bruk och försäljning av narkotika. Det finns några löst sammansatta nätverk som verkar i området samt även ett antal mindre ensamma kriminella aktörer. Handeln sker främst i lägenheter och i trappuppgångar men även utomhus.

På platsen finns det även problem med stölder. Stölderna begås systematiskt i närliggande handelsområden. I området har det även senaste året skett en skjutning där en person avled och tre skadades.

Källa: Polisen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer