Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Backlund: ”Det ultimata hade varit om vi kunde utrota dem helt” Foto: Robin Loznak/TT & Nader Sedehi/SVT

Vill tömma Umeälven på bisamråttor – ”Målet är att få ner antalet”

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Länsstyrelsen i Västerbotten med hjälp av Svenska Jägareförbundet minska antalet bisamråttor i nedre Umeälven. Från Bölesholmarna i Umeå och nedåt ska nu jägare med vapen och fällor minska populationen.

Bisam är en invasiv främmande art som kan ställa till med stora problem. Bisamråttan kan orsaka negativa effekter på biologisk mångfald, jord- och skogsbruk samt människors och djurs hälsa.

Efter att flera privatpersoner kontaktat Länsstyrelsen om problem orsakade av bisam har Naturvårdsverket gett Svenska Jägareförbundet i uppdrag att hantera arten vid de nedersta delarna av Umeälven.

– Det handlar om bisam som bygger bon kring strandkanter eller flytbryggor, gräver gångar i gräsmattor eller beter sig aggressivt mot människor. När de bygger bon finns risk för ras och erosion som kan leda till skador i vägar och annan infrastruktur, berättar Linda Backlund på Länsstyrelsen Västerbotten.

Hon rekommenderar att om man har sett bisam ska man kontakta Jägareförbundet.

I klippet ovan hör du henne berätta om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer