Badet i Storsjöhallen i Holmsund i Umeå stänger tillsvidare efter att man har hittat legionellabakterier i en dusch. Foto: Umeå kommun

Nu stänger även badhuset i Holmsund – legionella orsaken

Uppdaterad
Publicerad

Badet i Storsjöhallen i Holmsund i Umeå stänger – även där på grund av legionella. Badhuset Navet i Umeå stängde redan i slutet av maj efter att en provtagning visade förhöjda värden av legionellabakterier. Nu har man testat samtliga kommunala bad.

Efter att kommunen upptäckte legionellabakterier vid en kontroll på Navet i Umeå har man nu testat samtliga kommunala bad.

– Vi har nu fått provsvar från alla badanläggningar och det är enbart på Storsjöhallen vi nu har legionellabakterier, säger Åsa Säfsten Boman, verksamhetschef på Fritid bad vid Umeå kommun i ett pressmeddelande.

Legionellabakterierna upptäcktes i en dusch på badanläggningen i Storsjöhallen.

Kan dröja innan badet öppnar

Storsjöhallens bad och duschar stängs tillsvidare. Gymmet håller öppet som vanligt.

– Nu vidtar utredning och arbete med åtgärder. Därefter tas nya prover och eftersom det tar minst 14 dagar att få provsvar kommer det att dröja innan Storsjöhallens bad öppnar igen, säger Åsa Säfsten Boman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Åsa Säfsten Bohman om problemen som uppstått på flera badanläggningar i Umeå kommun. Foto: SVT

LEGIONELLA

Bakterien förekommer naturligt i jord, sjöar och vattendrag.

Bakterier kan finnas i distributionsnäten för vatten och i varmvattenberedare, vattensystem, luftkonditionering och kyltorn.

Bakterierna förökar sig främst i temperaturintervallet 20–45 °C, men studier har visat att de kan överleva i temperaturer över 70°C i amöbor.

Sprids genom inandning av vattenaerosoler, små mikroskopiska vattendroppar även kallad vattendimma.

Legionella är en bakterie som kan orsaka två typer av sjukdomar: legionärssjuka och pontiacfeber. Den som drabbas av infektion kan få en allvarlig form av lunginflammation med en dödlighet på upp till 20 procent.

Sjukdomen är anmälningspliktig.

Varför heter det legionella?

Den smittsamma bakterien blev känd 1976 då 221 personer blev sjuka med influensaliknande symtom i samband med ett legionärsmöte i Philadelphia, i USA, 72 personer var inte deltagare på mötet utan hade bara uppehållit sig på trottoaren utanför lokalen och totalt dog 34 personer. Därav döptes den smittsamma bakterien till legionella och sjukdomen legionärssjuka.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.