Nu tar Finland beslut om kärnkraften

Uppdaterad
Publicerad

I dag klockan 12 beslutar den finska riksdagen om det ska byggas ett kärnkraftverk i Pyhäjoki – femton mil från Skellefteå. Det mesta talar för att byggplanerna får godkänt.

Beslutet gäller om det ryska bolaget Rosatom ska få bygga kärnkraftverket. Det mesta pekar enligt statsvetare Jan Sundberg på att riksdagen ger klartecken till planerna.

– Det är en väldigt komplicerad fråga. Dels har man haft stora problem med att få finansiärer här i Finland och dels är det en fråga om Ryssland, där uranet ska komma ifrån. Man blir då beroende av Ryssland och det statliga bolaget Ryssatom, som inte är ett helt rumsrent bolag, säger Sundberg.

Satsar pengar på kärnkraften

Men samtidigt är han förvånad över beslutet då det är dyrt att bygga ny kärnkraft.

– Det har diskuterats andra lösningar, men de har kommit i skymundan av industriintressen och Samlingspartiet som driver på och är väldigt kärkraftsvänliga.

– Regionala lösningar för energiförsörjning får inte alls samma prioritet utan pengarna skuffas in till kärnteknologin.

Ryssvänligare än många andra

Ett godkännande av kärnkraftverket kommer också få konsekvenser för den finska utrikespolitiken.

– Det är klart att vi blir mer beroende av Ryssland och Ryssland är ju en auktoritär stat som ser fiender i väst. Den finska regeringen har en lite annan syn på Ryssland och försöker driva en politik som är väldigt Rysslandsvänlig, till skillnad från EU och speciellt Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.