Unga radiolyssnare på 50-talet. Foto: TT

Nu tystnar radion i fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommuns fullmäktigemöten har sänts i närradio de senaste 35 åren, men nu är det slut med det. Anledningen är att det är för dyrt. Dessutom sänds mötet ändå på hemsidan.

– Vi har inte nått en ekonomisk uppgörelse med leverantören. Vi når inte alls varandra, säger Jan Bergman, kommunikationsdirektör på Umeå kommun.

Har betalat fyra gånger så mycket

Förra året betalade kommunen 221 000 kronor för tjänsten, exklusive moms. Inför att den skulle upphandlas i år har kommunen jämfört vad tio städer i liknande storlek betalar för sina radiosända kommunfullmäktigemöten och fått sig en rejäl tankeställare.

– Fem hade slutat sända radio och av dem som sände så låg deras årskostnader mellan 27 500 och 120 000.

Därför blir det inget radiosänt kommunfullmäktige i Umeå i januari.

– Vi vill inte betala fyra gånger så mycket som andra, säger Bergman.

Olika lösningar

Robert Beltrami Jacobsson, ägare av stationen Pop och Rock, menar att man måste se till hela bilden när det kommer till kostnaden.

– Det kan verka som mycket, men skillnaden är att det är olika lösningar i varje kommun. Om vi sänder kommunfullmäktigemöten så förlorar vi reklamintäkter och sändningstid, vilket måste kompenseras, säger Robert Beltrami Jacobsson och fortsätter:

– Jag använder också min utrustning för att sända, i vissa fall har kommunerna egen utrustning.

Når inte alla

En annan anledning till att kommunen prioriterar bort radiosändningarna är att de ändå inte når ut i hela kommunen.

– Det är långt ifrån alla som kan lyssna. Enligt Post- och telestyrelsen har sändningen en räckvidd på 20-30 kilometer och det har varit problem att lyssna framför allt i byarna i utkanten av Umeå kommun, säger Bergman.

Men om det innebär slutet helt och hållet för radiosändningarna från kommunfullmäktige är ännu inte klart. Frågan kan komma att lyftas politiskt.

”Lämnar äldre utanför”

Robert Beltrami Jacobsson tycker att det känns tråkigt om sändningen helt skulle upphöra.

– De äldre människorna som inte har någon dator och som är intresserade lämnas utanför, anser han.

Mötet kommer fortsättningsvis att sändas i ljud och bild som vanligt på kommunens hemsida. Den tjänsten har erbjudits sedan fem år.

– Där kan man lyssna både i realtid och i efterhand, säger Jan Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.