Jan Guillou är fortsatt kritisk till jakt med pilbåge. Foto: TT

Nu vill jägareförbundet införa jakt med pilbåge i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Svenska bågjägareförbundet har kämpat för att få jaga med pil och båge i Sverige i 30 år. Nu kan det bli verklighet, då svenska jägareförbundet ställer sig bakom förslaget.

– Tjusningen är att man kommer så nära djuret, säger Urban Kämpe, Vilhelmina bågjägareklubb.

Urban Kämpe från Vilhelmina bågjägareklubb berättar att man jobbat för jakten sedan 1986. På 90-talet var det nära att man fick igenom önskan.

– Då ville inte kända personer som bland annat Leif GW Persson och Jan Guillou, så vi stötte på patrull. Efter deras kritik vågade inte Naturvårdsverket införa pilbågsjakt, säger Kämpe.

”Kommer så nära djuret”

Han tillhör en av alla svenskar som ger sig utomlands för att jaga med pil och båge, där jaktformen är tillåten.

– Man kommer så nära viltet. Det ställer högre krav på dig som jägare. Med gevär kan du träffa 200 meter bort, med båge måste du vara 20-25 meter ifrån djuret, säger Urban Kämpe.

Han berättar att det gjorts försök i hjorthägn i Sverige och att utländsk statistik visar att skadeskjutningen inte ökar med pil och båge.

– Det har gjorts många undersökningar på det. Djuret lider mindre av en träff med pil än med jaktkula. Djuret stressas mindre. En pil har rakbladsspetsar och går rakt igenom. Att bli träffad av en kula är som att träffas av en slägga, säger Kämpe.

”Man kan skjuta elefanter med pil”

Nu har alltså svenska jägareförbundet ställt sig bakom jaktformen. Enligt Folkbladet blir förslaget att all jakt med pil och båge ska tillåtas, förutom på säl och de fyra stora rovdjuren. Alltså skulle även älg få skjutas med pil.

– Det är inga problem att skjuta en älg. I vissa länder skjuts elefanter och flodhästar med pil. Döden inträffar genom blodförlust. Man ska sikta på de vitala delarna, lungorna, precis som med ett kulvapen, säger Urban Kämpe.

Guillou: ”Jakt är ingen lek”

Någon som fortfarande är emot jakt med pil och båge är Jan Guillou. Enligt honom är den ökade risken för skadeskjutning den huvudsakliga anledningen.

– Jag är fortfarande emot bågjakt. Jakt är ingen lek och risken för skadeskjutning ökar.

Vad tycker du om att Svenska jägareförbundet ställer sig bakom förslaget?

– Det är konstigt för de borde inte anse att det är en lek, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.