Foto: Lisa Modin / Linnea Lindholm, SVT

Ny appdesign ska hjälpa unga shoppa klokare

Publicerad

Lisa Modins designlösning för banktjänster är ett av alla projekt som presenteras på designhögskolans digitala examensutställning som publiceras idag. Appen är tänkt att hjälpa unga att shoppa klokare.

Risken att impulsshoppa och svika sina sparlöften är något som verkar ha ökat i takt med att vi handlar allt mer med kort och appar, säger Lisa Modin.

-Det finns ett begrepp som kallas betalningssmärta, som beskriver smärtan vi kan känna när pengar lämnar oss. När vi använde kontanter var det väldigt tydligt men det saknas i dagens digitala lösningar. Så det har jag försökt bygga in på ett schysst sätt i min design.

Designhögskolan visar exjobb digitalt

Under arbetet med examensprojektet har Lisa Modin pratat med elever vid Dragonskolan i Umeå och Malgomajskolan i Vilhelmina för att sätta sig in i ungas syn på ekonomi.

Lisa Modin är en av 48 studenter som idag presenterar sina examensarbeten vid Designhögskolan i Umeå. På grund av coronaläget görs utställningen i år digitalt och samtliga projekt går att ta del av på skolans hemsida.  

Klicka på klippet för att se hur Lisa Modin vill hjälpa unga imed sitt sparande 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.