Havsnivån stiger i rekordfart

Uppdaterad
Publicerad

Den här våren har det mätts rekordlåga mängder av arktiskt is. Isen smälter och vattnet stiger i rekordfart. Fortsätter det i den här takten kommer även Norrlandskusten att märka av det.

Hittills har man trott att havsnivån kommer stiga med en meter fram till år 2100, men ny data visar att det kanske inte bara blir två meter, utan hela tre meter och det redan år 2050 eller 2060.

Får tänka till när man bygger hus

Peter Seidegård, länsarkitekt på länsstyrelsen i Västerbotten, menar att det är riskfyllt att inte bygga hus högre än 1,50 meter över vattenytan.

– Det finns risk att det inte räcker då vi även har normal vattenhöjning. Vattenståndet fluktuerar mellan plus 1,30 eller 1,40 som vi hade i våras, till minus en halvmeter eller något sånt där.

”Man måste ta siffrorna på allvar”

Maringeologen Martin Jakobsson menar att det finns god anledning att lita till siffrorna, men varnar för hur de ska tolkas.

– Man måste ju ta siffrorna på allvar, men man ska inte skrämma upp folk med dem heller.

– Självklart lär vi få uppleva havsnivåförändringar framöver. Det kommer bli jättejobbigt. Jag kan nästan förutspå att siffrorna inte är stabila.

En centimeter om året

Men tror du att siffrorna kommer sjunka?

– Nej, det har jag svårt att tänka mig.

Skulle havsnivån stiga i den takt prognoserna visar kommer inte landhöjningen kunna kompensera. I Västerbotten höjer den sig bara med cirka en cm om året.

Läs mer: Så säger forskarvärlden om havsnivåerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.