Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett stort bakslag för brottsbekämpningen” – hör polisens spaningschef Thomas Palmgren om nya domen. Foto: Julia Pohjanen/SVT

Ny dom påverkar polisarbetet: ”Brottslingar släpps på fri fot”

Uppdaterad
Publicerad

Att byta ut skarpa vapen och narkotika till annat för att sedan gripa inblandade har längre varit en metod som använts av polisen. En ny dom från Högsta domstolen gör att metoden inte längre kan användas.

– Vi måste anpassa oss och det blir inte enkelt, säger spaningschef Thomas Palmgren.

Under våren har polisen i Umeå beslagtagit mer narkotika än under hela 2022. En metod som använts för att hitta narkotikan är att polisen byter ut narkotika och skarpa vapen mot socker och attrapper. På så sätt har polisen kunnat få tag i ”ägarna” till vapen och droger utan att det hamnat på gatan.

Högsta domstolen har nu i en prejudicerande dom gjort metoden i princip obrukbar för polisen då domstolen menar att ”fara för brottets fullbordan uteslutits” efter att polisen tagit det riktiga vapnet och ersatt det med en attrapp.

Skarpa vapen får ligga kvar

En konsekvens av den nya domen är att situationer blir mer pressade för polisen.

– Idag tvingas vi låta skarpa vapen ligga kvar och måste ingripa trots att det är tungt kriminella personer i situationer där det finns vapen och explosiva varor, det säger sig självt att det inte är en bra sits, säger Thomas Palmgren, spaningschef.

Hör spaningschefen Thomas Palmgren om nya domen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.