Foto: SVT

Ny flygplats i Mo i Rana

Uppdaterad
Publicerad

Flygplatsen i Mo i Rana gör att man, inom regionen, går miste om besökare på grund av den korta landningsbanan och de dåliga förbindelser som finns i nuläget. 

Tanken om en ny flygplats har länge funnits där men det är först nu som planerna verkar besannas. Cirka en mil öster om Mo i Rana planeras den nya flygplatsen ligga. Där kommer landningsbana vara över 2000 meter lång och man kommer kunna ta emot flygplan med över 200 passagerare och detta är en flygplats som man länge sett fram emot i Hemavan och Tärnaby.

– Vi hade hoppas att den nya flygplatsen skulle vara igång för flera år sedan, jag menar, vi får nästan dagligen grupper på över 50 personer som vill komma hit men som vi inte kan ta hit och där kommer den nya flygplatsen hjälpa oss, säger Agneta af Ekenstam, stf flygplanschef i Hemavan.

Första flygen lyfter 2017

Läget för flygplatsen just nu är att det återstår en detaljprojektering för att kunna räkna ut exakt hur mycket det kommer att kosta.

Slutsumman tros landa på drygt 1,3 miljarder norska kronor. Går allt som planerat börjas det byggas nästa vinter och de första flygen lyfter hösten 2017. Men i den norska statsbudget för i år fick inte den nya flygplatsen några pengar överhuvudtaget.

– Det hade vi inte heller förväntat oss. De pengar som behövs för detaljprojekteringen har vi redan och det är först nästa sommar som vi kommer behöva pengar, säger Henrik Johansen, vid polarsirkelen lufthavnutvikling Mo i Rana.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer