• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Efter flera dödsolyckor – nu görs vägen om

Uppdaterad
Publicerad

Infarten till Malå samhälle är hårt trafikerad, smal och krokig. Men efter flera dödsolyckor och 40 års diskuterande är Trafikverket snart redo att sätta spaden i jorden.

Ulla Norman i Malå är en flitig motionär. Och helst går hon längs den natursköna sydöstra infarten till Malå samhälle vid Nölviken – Malåträskets utlopp i Malån.

– Visst är det trångt, krokigt och mycket tung trafik. Men jag vill gå här för att det är så vackert. Jag brukar hålla mig strax utanför vägkanten, säger Ulla Norman.

Disskusioner om säkrare infart

Fullastade timmerbilar åker in till Malå och tomma timmerbilar ut från samhället susar förbi. Ulla vänder bort ansiktet för att slippa värsta suget. Den tunga trafiken är livsnerven för Malå, uppbyggt på gruvor och skogsbruk. De som bor längs väg 370 vittnar om att det i snart 40 års tid har diskuterats om en säkrare infart.

– Man har ju ofta tänkt att det skulle gå anlägga en remsa vid sidan om själva körbanan, för att gå och cykla på, det har jag länge tänkt när jag gått här.

Planerar ny väg

Länge trodde även Trafikverket att vägen kunde breddas genom en utfyllnad, men på andra sidan vägräcket är vattnet 28 meter djupt. Så den tanken övergavs medan risken för översvämning, ras och skred ständigt är ett hot. Istället ligger nu ett färdigt förslag på en 1,2 kilometer ny väg, som ska anläggas på baksidan av grusåsen som stupar brant upp från Nölviken. Därefter ska den nuvarande vägen bli en gång- och cykelbana.

– Det är ju helt underbart, då slipper vi den tunga trafiken och kan gå och cykla utan att vara rädda, säger Ulla Norman.

Trafikverket räknar med byggstart om tidigast ett år. Bygget kommer också att ta ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.