• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Norra Sverige är pionjärer i den gröna omställningen” – hör Rikard Eriksson om den nya studien

Ny jättestudie ska följa industrisatsningarna i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under sju år ska 15 forskare från hela landet följa de stora industrisatsningarna som görs i Skellefteå, Boden och Malmfälten.

Forskarna ska bland annat titta på hur man ska kunna öka befolkningen med 100 000 personer – alltså 20 procent – och vilka konsekvenser en sådan tillväxt får.

”Det nya framtidslandet” heter det nya forskningsprogrammet som ska studera vilka drivkrafter, utmaningar och möjligheter som finns i de stora industrisatsningarna i norra Sverige.

– Dels handlar det om att studera detta i en djupare kontext. Vi har varit med om liknande processer tidigare i norra Sverige där man vid förra industrialiseringen för 100 år sedan kallade Norrland för framtidslandet och det var mycket fokus på elektricitet, gruvor och vattenkraft, säger Rikard Eriksson som är professor i ekonomisk geografi vid Umeå universitet.

– Men i och med rationaliseringar så blev det kanske inte de önskade effekterna regionalt, säger Rikard Eriksson.

Stora utmaningar

Han är en av de forskare från Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Karlstads universitet som ska studera om de nya satsningarna ger de effekter som många hoppas på. 

– Det handlar om stora utmaningar. Under de kommande åren investeras miljarder i Norrbotten och Västerbotten. Det behövs upp till 100 000 personer i ny arbetskraft.

– Kommer man att lyckats att få så många människor att flytta till Norrland? Kommer de nya industrierna att slå ut de mindre lokala industrier? Det är många intressanta frågor som vi ska genom studien få svar på, berättar Rikard Eriksson.

I klippet ovan svarar han på tre frågor om den nya studien. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet