Vindelnföretaget köps upp av Fassi. Foto: SVT

Italiensk jätte köper upp Vindelnföretag

Uppdaterad
Publicerad

Fassi, en av världens största tillverkare av lastbilskranar, blir majoritetsägare i Vindelnföretaget Cranab.

Det italienska företaget Fassi är sedan tre år tillbaka delägare i Cranab-koncernen, men blir nu majoritetsägare när Z-forestab säljer sin andel. Cranab tillverkar kranar för skogsmaskiner och ligger i Vindeln. Koncernen har dotterbolagen Vimek, Bracke Forest och Slagkraft.

Orförande och minoritetsägare i Cranab-koncernen Hans Eliasson är positiv till Fassis utökade ägande.

”Säkerställer jobben i Vindeln”

– Man kan tycka att det är bra eller dåligt att vi nu har en utländsk majoritetsägare. Men jag ser väldigt positivt på det, det här säkerställer jobben i Vindeln. Det här är ägare som vill produktutveckla i Vindeln och producera i Vindeln, säger Eliasson.

Satsar mer på kranar för timmerbilar

Idag tillverkar Cranab framförallt kranar för skogsmaskiner. När Fassi kom in i koncernen för tre år sedan började Cranab även tillverka kranar för timmerbilar, och nu kommer de att satsa ännu mer på det sistnämnda.

– Vi kommer klara båda, inget blir lidande, säger Eliasson.

Idag sysselsätter Cranab 150 personer i Vindeln, och ytterligare 20 i Bräcke. Om det blir några ytterligare arbetstillfällen är enligt Hans Eliasson för tidigt att säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.