Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vinden som ligger på från havet förstärker snöfallet” – hör meteorologen Emma Härenstam berätta om helgens snöfall. Foto: SVT

Ny snösmocka väntas slå till mot Västerbottens kustland i helgen

Publicerad

Upp emot fyra decimeter snö kommer falla på sina håll i Västerbotten under helgen enligt SMHI:s prognos – och i Umeåområdet kan det komma ännu mer.

I kombination med hårda vindbyar kan snöfallet komma att ställa till det i trafiken.

Snöfallet beräknas dra in under natten mot lördag i länets fjälltrakter och sedan sprida sig österut över inlandet och kusten. Sedan stannar det kvar ända fram till på måndag.

– Allra kraftigast blir det under natten mot söndagen och söndag dag, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Varnar för trafikpåverkan

SMHI håller på att se över om de ska utfärda en gul vädervarning för vind i kombination med snöfall som ska gälla under helgen.

– Med sådana här snömängder kan det bli problem med elförsörjningen, det kan bli förseningar i trafiken – det gäller att hålla sig uppdaterad och bege sig ut i god tid om man ska ge sig ut i trafiken, säger Emma Härenstam.

Hör henne berätta mer om vad man kan förvänta sig vädermässigt i helgen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.