Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskaren Lisbeth Wikström-Frisén om den nya studien Foto: Josefine Holgersson/SVT

Ny studie om mens och konditionsträning

Uppdaterad
Publicerad

Kan kvinnor få bättre träningseffekt om de anpassar sin konditionsträning efter sin menscykel? Det ska en ny studie vid Umeå universitet undersöka.
– Vi vill att kvinnor ska få en hållbar träning efter sina hormoner, säger Lisbeth Wikström-Frisén, forskare vid idrottsmedicin.

I dag är den mesta idrottsmedicinska forskningen genomförd med manliga deltagare och då studerar man hur testosteron påverkar kroppen, berättar Lisbeth Wikström-Frisén, medicine doktor i idrottsmedicin vid Umeå universitet.

– Men det finns väldigt lite forskning om kvinnliga könshormoner och få träningsrekommendationer för kvinnor. Därför vill vi se om kvinnor kan optimera sin träning om man anpassar den efter sin menscykel.

Söker fler deltagare

Den nya studien, som utförs vid avdelningen för idrottsmedicin vid Umeå universitet, söker nu fler deltagare. För att kunna vara med i studien ska du vara kvinna mellan 18 och 35 år, ha regelbunden mens och ha tränat två till tre gånger i veckan de senaste månaderna.

I en tidigare studie såg man att kvinnor fick bättre effekt av sin styrketräning om de tränade de första två veckorna av sin mens- eller p-pillercykel.

– Om det ger mer effekt att träna en viss del av menscykeln, alltså veckorna före eller efter ägglossningen, så behöver man ju inte träna fler tillfällen totalt, säger Lisbeth Wikström-Frisén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer