Kvinnorna som åt stenålderskost gick ner i genomsnitt nio kilo och viktnedgången var bestående. Foto: TT

Ny studie: Stenålderskost minskar fetma

Uppdaterad
Publicerad

En studie som gjorts vid Umeå universitet visar att överviktiga kvinnor som åt stenålderskost fick en varaktig viktminskning.

– Resultaten är slående, säger Caroline Blomqvist, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet

70 överviktiga kvinnor som passerat klimakteriet följdes under två år. Hälften av kvinnorna åt enligt de nordiska näringsrekommendationerna medan hälften åt så kallad stenålderskost.

”Fick äta obegränsat”

Kvinnorna följdes upp efter ett halvår och efter två år. Båda grupperna gick ned i vikt. Men kvinnorna som åt stenålderskost gick ned mest, från ett genomsnitt på 87 till 78 kilo, jämfört med en minskning från 86 till 80 kg för den andra gruppen.

– Trots att kvinnorna fick äta obegränsat var viktnedgången också bestående efter två år. Det är förvånande. Det är få studier där man har viktstabilitet som håller sig så länge, säger forskaren Caroline Blomqvist.

Minskade farlig bukfetma

Sammantaget visar studien att stenålderskost med hög andel omättade fetter leder till kraftigare minskning av bukfetma och faktorer som stimulerar fettinlagring i fettväv jämfört med kost enligt de nordiska näringsrekommendationerna.

– Stenålderskosten gav också påtagligt minskade nivåer av blodfetter och specifika fettsyror som är kopplade till ökad risk för typ 2 diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, säger Caroline Blomqvist.

Studien har finansierats av den statliga myndigheten Vetenskapsrådet, Hjärt- och lungfonden och Västerbottens läns landsting.

Detta är stenålderskost:

  • Kallas också paleolitisk kost
  • Består av ett högt intag av protein och omättat fett
  • Har lågt glykemiskt index
  • Består i huvudsak av grönsaker, magert kött, fisk, fågel, ägg, skaldjur, frön, nötter, olja och frukter.
  • Innehåller inte spannmål, mjölk, raffinerat socker eller tillsatt salt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.