Katrine Riklund, som är prorektor vid Umeå universitet, menar att satsningen kommer att gynna invånarna. Foto: SVT/Pressbild

Ny tekniksatsning i Umeå – vill bli landets första 5G-stad

Uppdaterad
Publicerad

Umeå satsar för att bli Sveriges första 5G-stad, med Europas första 5G-sjukhus och universitet.

Tanken är att det ska sätta Umeå på kartan – men också gynna medborgarna.

– Det här skapar förutsättningar för Umeås framtida tillväxt och är till samhällsnytta för våra medborgare, säger Peter Juneblad, näringslivschef.

5G innebär datahastigheter som är 10 till 100 gånger snabbare än 4G-nätverk. Ett första steg blir sändare på universitets- och sjukhusområdet under år 2019. Tanken är att Umeå sedan ska bli en testmiljö för att utveckla nya digitala lösningar.

Används inom en rad områden

5G-tekniken kan bland annat användas inom trafiken, med självkörande bussar eller vården, där det behövs snabbare kommunikation mellan utrustning och personal.

Hur kommer satsningen på 5G att märkas i kommunen?

– Visst kommer det upp fler antenner, men det kommer också nya användningsområden för din telefon och snabbare datakommunikationer, säger Katrine Riklund, som är prorektor vid Umeå universitet.

Första fasen finansierad

Bakom satsningen står Umeå kommun, Umeå energi, Umeå universitet, landstinget och Umeå Science park, som också finansierar den första fasen. Vad gäller den fortsatta utvecklingen hoppas projektgruppen på pengar från både nationella aktörer och privata investerare.

– Umeå utmärker sig och skapar uppmärksamhet kring staden, säger Peter Juneblad, näringslivschef i Umeå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.