Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är vågor så det blir inte lika lätt” – hör några Umeåbor om hur bra de är på att simma. Foto: Linnea Vennström/SVT

Ny undersökning: Var femte svensk kan inte simma 200 meter

Uppdaterad
Publicerad

Idag har Svenska Livräddningssällskapet presenterat en ny rapport om svenskarnas simkunnighet – 21 procent av befolkningen kan inte simma 200 meter. En knapp skillnad från 2018 då siffran var 20 procent.

– Det är förvånande att det inte blivit bättre, vi borde kunnat förbättra siffrorna, säger Mikael Olausson, generalsekreterare Svenska Livräddningssällskapet.

Den officiella och internationella simkunnighetsdefinitionen är att kunna simma 200 meter, varav 50 meter ryggsim. Enligt Svenska Livräddningssällskapets nya rapport skulle 1 av 5 svenskar inte klara det – motsvarande 1,5 miljoner personer.

2018 genomfördes samma undersökning, då uppgav 20 procent att de inte kunde simma 200 meter.

Varför har siffran inte förbättras?

– Jättebra fråga. Det behövs kraftfullare insatser, mer strukturella insatser från kommunernas sida och vi behöver rikta in oss på de målgrupper som sticker ut i undersökningen, säger Mikael Olausson.

Nyanlända lägst simkunnighet

Nyanlända och äldre män är överrepresenterade i drunkningsstatistiken – där simkunnigheten är signifikant lägre. För nyanlända är simkunnigheten lägst – 77 procent är inte simkunniga.

– En viktig nyckel för att minska drunkningstalet är att vara vän med vattnet och känna sig själv i relation till vattnet. Vi behöver jobba med frågan mer riktat mot den målgruppen, säger Mikael Olausson.

Hur bra tror Umeåborna att de är på att simma? Hör svaret i videon.

Drunkningsolyckor

2023: 35 (januari t.o.m juni)

2022: 70

2021: 97

2020: 77

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.