Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Stark, projektledare hos Trafikverket. Foto: SVT

Ny väg på E4 mellan Sävar och Bygdeå kan behöva rivas upp

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen var det omdebatterade vägbygget på E4 mellan Djäkneboda och Bygdeå klart och hastigheten höjdes till 110 km/h. Söderut ser det sämre ut. Den nyasfalterade vägsträckan till Sävar håller inte och farten sänks till 80 km/h.

Efter drygt två års arbete var vägsträckan mellan Djäkneboda och Bygdeå klar under torsdagen. Sträckan är en knapp mil lång och har byggts om till en mötesfri 2+1-väg med mitträcke. Men vägarbetet har väckt mycket ilska bland annat hos de som jobbpendlar till och från Umeå. Långdraget, dåligt skyltat och ostrukturerat arbete lyder delar av kritiken, som bland annat går att ta del av på sociala medier.

– Vi vet att vi har en stor påverkan när vi gör de här arbetena. Och jag kan förstå trafikanterna för vi stör väldigt mycket. Men det är jätteviktigt att vi kan ha en stor säkerhet för våra vägarbetare, säger Anneli Lindberg, projektledare för Trafikverket för sträckan.

Ny väg måste kanske rivas upp

Men samtidigt som projektledaren för vägen norr om Djäkneboda var glad för att väggbygget var klart, så var det inte lika muntert en meter söderut. Vägsträckan från Sävar till Djäkneboda som asfalterades i somras håller inte måttet och har fått sänkt hastighet till 80 km/h.

– Vi har sett att det blivit en stor spårutveckling efter att den asfalterades. Vi vet inte vad det beror på och vi har sänkt hastigheten för att upprätthålla trafiksäkerheten, säger Niklas Stark, projektledare för sträckan.

Trafikverket har startat en utredning och det kan bli så att vägen måste rivas upp och asfalteras igen.

– Jag kan inte svara på hur länge det här tar, men vi kanske gör en temporär åtgärd över vintern.

Det är dock osäkert om det går att höja hastigheterna innan vägen lagats ordentligt. Trafikverket kan inte heller uttala sig om vad kostnaden landar på eller vad som egentligen gått fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.