Genrebild. Thoréngruppen uppger att man redovisat all fakta som framkommit i den interna granskningen för Malmö stad. Man har även begärt omförhandling av avtalet för att reda ut hur den uppkomna situationen ska hanteras på bästa sätt. Foto: TT

Nya brister hos Astar efter intern granskning

Uppdaterad
Publicerad

Efter Kalla Faktas granskning av Astars SFI-verksamhet på Liljeholmen i Stockholm har moderbolaget Thorengruppen genomfört en intern kartläggning av verksamheten. Nu visar det sig att den faktiska bemanningen vid Astar SFI Malmö inte stämmer med vad bolaget har redovisat till Malmö stad.

Thorengruppens helägda dotterbolag Astar har sedan 2014 haft ramavtal med Malmö stad för att bedriva SFI-undervisning. När Kalla Faktas reporter tog jobb som lärare i företagets utbildning på Ljeholmen i Stockholm kunde hon själv ansvara för 60 elever, trots att man utlovat högklassig utbildning och hög lärartäthet.

Efter granskningen menade Thorengruppens ägare, Raja Thoren, att de kanske brutit mot lärartätheten vid något enstaka tillfälle.

–De kan stämma att vid ett enskilt tillfälle har en person tagit emot 60 elever men dock inte varaktigt i undervisningen, sa Raja Thorén till SVT Nyheter efter Kalla Faktas granskning.

Nya felaktigheter

Nu visar företagets interna granskning att det inte bara var i Stockholm man inte lever upp till avtalen. I början av februari uppmärksammades ledningen i Thorengruppen om att de personallistor som skickats in till Malmö stad inte stämmer överens med den verkliga bemanningen.

– Jag kan konstatera att Astar Malmös SFI inte lever upp till flera punkter i avtalet med Malmö stad. Det gäller såväl lärartäthet som lärarbehörighet samt vissa personalfunktioner. Att felaktiga listor skickats in till Malmö stad är helt oacceptabelt och något som ledningen i Thorengruppen inte känt till, säger Lena Sandlin, operativ chef för Thorengruppen.

Vill inte gå in på detaljer

När det gäller lärartätheten vid SFI-undervisningen i Malmö så ska Astar tillhandahålla en lärare på 20 elever. Där har man brustit, men Lena Sandlin vill inte gå in på hur det faktiskt sett ut i klassrummen.

– Jag vill inte gå in på detaljfrågor i media, utan det vill jag först ta med vår avtalspart Malmö stad, säger hon.

Lena Sandling har tagit över den operativa ledningen för Astar och den interna granskningen som Thorengruppen nu genomför kommer vara klar den 9 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.