Foto: SVT

Nya förseningar vid Västra länken i Umeå – sträcka försenas ett år

Uppdaterad
Publicerad

Den nya E12-sträckan mellan handelsplatsen Avion och Röbäck i Umeå skulle varit klar för besiktning den 20 augusti. Nu försenas bygget ett år. Trafikverket förhandlar nu med entreprenören NCC om vem som bär ansvaret för förseningen.

– Det är tufft att vi inte nått målet, en besvikelse, säger Tomas Ek, projektledare för ringleden.

Västra länken är den sista delen i Umeås långdragna bygge av en ringled som ska avlasta stadens centrala delar. Först rasade bron över Umeälven vilket försenat bygget med ett par år. Nu kommer nästa smäll. Etappen intill den rasade bron visar sig också bli mycket försenad. Den skulle ha slutbesiktats 20 augusti, men fortfarande är mycket ogjort.

Vem som bär ansvaret för den mycket kraftiga förseningen är oklart, men parterna tycks inte vara eniga.

Västra länken

Kan det gå så långt att ni möts i domstol?

– Det kan gå från allt mellan att vi kommer överens eller att det blir någon sådan hjälp vi får ta till. Men det vill vi naturligtvis undvika, så vi hoppas att vi kan lösa det här, säger Tomas Ek.

Osäker tidsplan

Diskussioner förs mellan parterna. Uppgifter som SVT hört från andra med insyn i projektet gör gällande att Trafikverket beställt arbeten utöver det som ingått i den ursprungliga entreprenaden.

Trafikverkets bedömning är nu att bron – som byggs för andra gången – och den nu försenade vägen ska vara klara i slutet av 2022. Men tidplanen är fortfarande osäker.

Kan allmänheten räkna med att kunna köra på västra länken i början av 2023?

– Det är vår förhoppning att det ska vara så, säger Tomas Ek.

Hur mycket dyrare västra länken blir på grund av förseningarna är oklart. En försäkring täcker delar av broraset, men vem som betalar fördyringarna vid Röbäcksslätten återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västra länken

Mer i ämnet