Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör fritidshemchefen om vad kravet på legitimation innebär i Sorsele Foto: Fredrik Svensson/SVT

Nya lagkravet en utmaning för Sorsele

Publicerad

Från och med måndag krävs legitimation för de som jobbar på fritidshem. Det ska höja kvaliteten på fritidshemmen, men det blir en stor utmaning för många av länets kommuner, då det är ont om behörig personal på många håll. I Sorsele finns till exempel idag ingen behörig personal på fritids.

Legitimationskravet på fritidshemmen blir en rejäl utmaning för många kommuner. Statistik från Skolverket visar att två av fem anställda på fritids hösten 2018 saknade utbildning för att jobba med barn. I Sorsele har ingen av de anställda på fritids idag behörighet.

–  Det är självklart jättebra att stärka kvaliteten på fritidshemmen, men också en problematik för oss, säger Linda Sandqvist, fritidshemschef i Sorsele kommun.

”Lärarbristen slår i hela Sverige”

Enligt Lärarförbundet blir det här en rejäl utmaning för fler kommuner i landet än Sorsele.

– De är tyvärr inte ensamma om den här utmaningen. Lärarbristen slår i hela Sverige och den slår hårdare där det redan är ont om personal, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

Linda Sandqvist i Sorsele betonar att hon är nöjd med den personal hon har idag, men tycker att kravet på lärarlegitimation är ett bra steg för att på sikt höja kvaliteten och statusen på yrket

– Vi får fortsätta söka legitimerade lärare mot fritidshem och jobba på. Vi kan inte göra så mycket mer.

Hör fritidshemchefen om vad kravet på legitimation innebär i Sorsele i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer