Foto: SVT.

Nya larm om polisbrist i Nord

Publicerad

Det fortsätter bli allt färre poliser i inlandet och de som jobbar kvar går på knäna. Nu larmar polisfackets skyddsombud om en kris i hela nordregionen. ”Det finns åt pepparn för lite poliser”, säger polisfackets huvudskyddsombud i region Nord.

Det är inte första gången skyddsombuden för polisen i region Nord larmar om polisbrist. SVT berättade i slutet av december om att polisens skyddsombud i Södra Lappland fått nog av underbemanningen och krävde svar. Då var personalstyrkan 32 personer i polisområdet. För att klara dygnet-runt-bemanning året runt, krävs minst 48 poliser, enligt den skrivelse som lämnades till Arbetsmiljöverket.

Nu kommer nya larm.

– Det är allvarligt. Man kan säga att vi har en systematisk planerad underbemanning och har haft så under en längre tid, säger Jan Johansson som är fackets huvudskyddsombud vid polisen i region Nord.

Läs mer: Sänkta begåvningskrav för att komma in på polisutbildningen

För stora avstånd

De stora avstånden är i princip omöjliga att täcka dygnet runt, sju dar i veckan, med den nuvarande personalen, menar skyddsombudet. Ibland finns bara en polisbil i drift i hela södra Lappland får att täcka en yta nästan lika stor som Danmark.

– Ibland kräver situationen ett ingripande från mer än en patrull, säger Jan Johansson. 

I ett sånt läge om en patrull i Hemavan inser att de måste ha förstärkning, så ska den åka ifrån kusten. Det är som att polisen i Stockholm ropade på hjälp och en back-up skickades från Sundsvall.

”I allt väsentligt har vi redan två patruller”

Nu sätter huvudskyddsombudet vid polisen i Västerbotten, Peter Burman, krav på arbetsgivaren att de minst ska ha personal till två polisbilar i lokalpolisområdet Södra Lappland, dygnet runt, sju dagar i veckan.

Men det anser polisområdeschef Lars Wahlberg att de redan har.

– Det har hänt att vi haft en patrull under en kort tid vid tre tillfällen. I allt väsentligt har vi redan två patruller idag, säger han.

I dagarna väntas polisledningen svara på kraven. Mäts de inte så kommer Peter Burman att anmäla situationen till Arbetsmiljöverket.

VI MINNS 2007

Visa

För bara några år sedan, 2007, såg situationen med poliser i inlandet annorlunda ut i Västerbotten.

Då hade inspektör Dan Hallin i Sorsele sedan mars året innan ensam haft ansvar för ett område på 8000 kvadratkilometer.

Men 2007 tredubblades styrkan i Sorsele och polisbristen i inlandet var över, men uppenbarligen inte för alltid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer