Tegsbrons framtid oviss när väg blir kommunal. Foto: SVT

Tegsbron utreds – rivning kan bli aktuell

Uppdaterad
Publicerad

Den nuvarande Tegsbron över Umeälven kan i framtiden ersättas av en ny, dubbelt så bred bro. Det är ett av förslagen i en trafikutredning som presenterades för politikerna i tekniska nämnden idag.

När Västra länken runt Umeå är klar blir gamla E4:an genom centrum en stadsgata och då har ett konsultföretag tagit fram förslag på hur nya gatan ska se ut. Tegsbrons framtid, som börjar se slutet på sin livslängd, är något som utredarna tittat på.

Ett alternativ i utredningen är att behålla befintlig bro. Den nuvarande bron är nästan 15 meter bred vilket enligt utredarna innebär stora begränsningar. Det är också svårt att ha gång- och cykelsektioner och samtidigt ha bil- och busstrafik.

Föreslås bli dubbelt så bred

Ett av förslagen från utredarna är att riva den gamla och bygga en ny bro som är dubbelt så bred, 30 meter. Den nya bron ska ha plats för både bil- och busstrafik plus att man får bredda gång- och cykelsektioner på sidan om.

Beslutet vid nämnden idag innebär att kommunen nu kan gå vidare med planerna för gamla E4:an.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.