Den nya Vasafärjan Aurora Botnica samt bilder från sjösättningen. Foto: Wasaline

Nya Vasafärjan försenas

Uppdaterad
Publicerad

Den nya Vasafärjan, Aurora Botnia, som just nu färdigställs vid varvet i finska Raumo kommer inte att kunna levereras i maj som det var tänkt. Istället försenas färjan med en dryg månad och beräknas levereras till rederiet i mitten av juni.

Det såg länge ut som att färjan skulle levereras i tid, trots att bland annat varvet drabbats av ett större covid-utbrott. Men nu är det klart att färjan inte kan levereras förrän i mitten av juni, en dryg månad sernare än tänkt.

”Säkra gränser”

Orsaken bakom förseningen uppges i ett pressutskick vara pandemin. Bland annat har leveranser av viktig utrustning dragit ut på tiden på grund av coronaläget i världen.

– Genom att överlämna fartyget i juni kan vi säkerställa att antalet anställda som ansvarar för fartygets slutförings- och driftsättningsarbete kan hållas inom säkra gränser, säfer Jyrki Heinimaa, vd för Rauma Marine Constructions i ett pressutskick.

”Godtagbar för oss”

Wasaline som beställt fartyget är förstående för den rådande situationen.

– Det är ytterst viktigt att arbetet slutförs under så trygga och coronasäkra omständigheter som möjligt. Med tanke på den utmanande globala situationen är den nya leveranstidpunkten godtagbar för oss, säger Peter Ståhlberg, vd Wasaline.

Till dess att den nya färjan är i drift kommer den nuvarande Wasa express att fortsätta trafikera rutten mellan Umeå-Vasa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer