För drygt 30 år sedan hade Norsjö högst dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar i hela Sverige. Under 1980-talet var Norsjöborna hårdast drabbade i Sverige av hjärt- och kärlsjukdomar – tills Norsjöprojektet drogs igång.
Då startades en stor hälsokampanj där bland annat matvanorna ändrades för hela landet med ett syfte att skapa hälsosammare vardagsvanor för att minska riskerna för bland annat hjärtinfarkter, slaganfall och diabetes.
30 år sedan Norsjöprojektets start
Modellen, som utvecklades i Norsjö och därför fick namnet Norjsöprojektet, spred sig ut till befolkning över hela länet. Ur Norsjöprojektet kom nämligen nyckelhålsmärkningen. Men nu har 30 år gått sedan dess, trenden började vända och det är dags att göra en ny genomlysning i kommunen.
– Vi ska se vad vi kan göra för att förbättra hälsoarbetet för de kommande decennierna, berättar Jenni Bark som är hälsoutvecklare vid landstinget.
LÄS MER: Norsjöprojektet – ett unikt projekt i Västerbotten
Ska se över den psykiska hälsan
Nu ska samordningsförbundet, landstinget och kommunen tillsammans även försöka hjälpa till med den psykiska hälsan hos Norsjöborna.
– Vi ser tecken på att den psykiska ohälsan ökar och vi vet även att det är en orsak till sjukskrivning bland yrkesverksamma, säger Jenni Bark.
MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i mobilen med SVT:s app
Norsjöprojektet
Norsjö kommun och Västerbottens läns landsting ska med gemensamma resurser utöka och stärka folkhälsoarbetet i Norsjö. Satsningen bygger på att ta tillvara det som fungerar väl och samtidigt förnya arbetet utifrån dagens förutsättningar.
Som en del i satsningen genomförs Västerbottens hälsoundersökning (VHU) för 30 åringar under 2017/2018 i samarbete mellan landstingets Folkhälsoenhet och Norsjö hälsocentral. På hälsocentralen kommer det också att starta grupper för livsstilsförändringar.
Tillsammans med samordningsförbundet är syftet att landstinget och kommunen ska främja den psykiska hälsan.
Källa: Västerbottens landsting