Foto: TT

Nystart för hälsoprojekt ska vända negativ trend

Publicerad

Det så kallade Norsjöprojektet hjälpte Norsjöbor att börja motionera och äta bättre. Men nu har hälsan bland Norsjöborna blivit allt sämre. Nu drar en ny version av Norsjöprojektet igång. Den här gången ska det även gå att få hjälp inte bara med kropp, utan även knopp.

För drygt 30 år sedan hade Norsjö högst dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar i hela Sverige. Under 1980-talet var Norsjöborna hårdast drabbade i Sverige av hjärt- och kärlsjukdomar – tills Norsjöprojektet drogs igång.

Då startades en stor hälsokampanj där bland annat matvanorna ändrades för hela landet med ett syfte att skapa hälsosammare vardagsvanor för att minska riskerna för bland annat hjärtinfarkter, slaganfall och diabetes.

30 år sedan Norsjöprojektets start

Modellen, som utvecklades i Norsjö och därför fick namnet Norjsöprojektet, spred sig ut till befolkning över hela länet. Ur Norsjöprojektet kom nämligen nyckelhålsmärkningen. Men nu har 30 år gått sedan dess, trenden började vända och det är dags att göra en ny genomlysning i kommunen.

Jenni Bark, hälsoutvecklare vid landstinget.

– Vi ska se vad vi kan göra för att förbättra hälsoarbetet för de kommande decennierna, berättar Jenni Bark som är hälsoutvecklare vid landstinget.

LÄS MER: Norsjöprojektet – ett unikt projekt i Västerbotten

Ska se över den psykiska hälsan

Nu ska samordningsförbundet, landstinget och kommunen tillsammans även försöka hjälpa till med den psykiska hälsan hos Norsjöborna.

– Vi ser tecken på att den psykiska ohälsan ökar och vi vet även att det är en orsak till sjukskrivning bland yrkesverksamma, säger Jenni Bark.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i mobilen med SVT:s app

Norsjöprojektet

Visa

Norsjö kommun och Västerbottens läns landsting ska med gemensamma resurser utöka och stärka folkhälsoarbetet i Norsjö. Satsningen bygger på att ta tillvara det som fungerar väl och samtidigt förnya arbetet utifrån dagens förutsättningar.

Som en del i satsningen genomförs Västerbottens hälsoundersökning (VHU) för 30 åringar under 2017/2018 i samarbete mellan landstingets Folkhälsoenhet och Norsjö hälsocentral. På hälsocentralen kommer det också att starta grupper för livsstilsförändringar.

Tillsammans med samordningsförbundet är syftet att landstinget och kommunen ska främja den psykiska hälsan.

Källa: Västerbottens landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer