Från vänster: Martin Wiklund, Lars Lindgren, Marcus Sandström, Fredrik Lundberg. Foto: Länsförsäkringar Västerbotten

Nytt kort för schysstare ungdomsfotboll

Uppdaterad
Publicerad

Det röda och gula kortet är nog välbekant för de flesta fotbollsspelare, men nu dyker också en till färg upp bland fotbollsdomarnas kort. Ett grönt kort, som symboliserar en gest för fair play för ungdomsspelare som utmärkt sig på ett schysst sätt kommer i år börja tilldelas en spelare i vardera lag.

Det är i ett samarbete mellan Länsförsäkringar Västerbotten och Västerbottens Fotbollförbund som man vill bidra till en schysstare stämning runt fotbollsplanerna runtom i länet.

Det gröna kortet för Fair Play införs inför årets fotbollssäsong på alla fotbollsmatcher för barn och unga i hela Västerbotten. Efter att varje match spelats färdigt får en spelare i varje lag, som utmärkt sig på ett schysst sätt, det gröna kortet av motståndarlagets lagledare.

Kortet fungerar som matchens fair play-pris och ska bidra till en bra stämning på och runt fotbollsplanerna där både föräldrar, ledare och barn vistas.

”Klimatet kring fotbollsplanerna har hårdnat”

6.000 matcher kommer spelas under säsongen och 12.000 gröna kort delas ut till schyssta spelare.

– Vi har märkt att klimatet kring fotbollsplanerna har hårdnat den senaste tiden, och framför allt bland barn och ungdomar. Det vill vi motverka. Fotbollen ska skapa samhörighet i form av mångfald, glädje, gemenskap och folkhälsa, säger Lars Lindgren, Kanslichef på Västerbottens Fotbollförbund i ett pressmeddelande.

Satsningen har tidigare testats på S:t Eriks-cupen i Stockholm där man varit nöjda med resultatet .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.