Institutet för språk och folkminnen ville flytta arkivet till Uppsala på grund av besparingar och sex personer har sagts upp.
Men nu har Västerbottens museum, Folkrörelsearkivet och Stadsarkivet i Umeå gått ihop för en lösning. Enligt förslaget ska Daum arkiveras i kommunens lokaler på I20-området och museet och folkrörelsearkivet ska sköta om arkivet för institutets räkning.
– Personer på de här organisationerna kan på uppdrag av oss lämna ut materialet till allmänheten. Vi förhandlar och jag har gott hopp om att det här blir en bra lösning, säger Inger Johansson Lind, generaldirektör, Institutet för språk och folkminnen.
Samlingarna innehåller Västerbottens och Norrbottens kulturarv. Det handlar både om tryckt material och inspelningar med dialekter, människoöden, musik och dans. Delar av arkivet, inspelat material, kommer att flyttas till Uppsala för att digitaliseras. Det kommer att ta fyra, fem år innan allt är digitaliserat.
– Det handlar om att förlänga livslängden på det materialet och även göra det tillgängligt för alla, oavsett var man bor, säger Inger Johansson Lind.
Kommer originalmaterialet att föras tillbaka till Umeå sen?
– Ja, om man bara kan erbjuda lämplig förvaring för det, vilket verkar vara möjligt, så är det helt klart ett alternativ, säger Inger Johansson Lind.
Inom en månad ska förhandlingarna kring lösningen vara klara och beslut fattat.
Institutet för språk och folkminnen hade hoppats på ett större anslag från nya regeringen men det blir inga mer pengar. Det innebär att institutet kommer att stå inför besparingar även nästa år, berättar Inger Johansson Lind.