Nytt öl bryggs på historisk grund

Uppdaterad
Publicerad

För mycket öl kan orsaka minnesförlust. I vilket fall stötte byggarna av ett nytt bryggeri i centrala Skellefteå på en överraskning när grävskoporna sattes i jorden.

– Vi fick en chock att vi hamnade på ett gammalt bryggeri, när vi skulle bygga ett nytt, säger byggmästaren Fredrik Andersson vid Contractor i Skellefteå.

Att det funnits ett bryggeri på samma plats var ingen hemlighet.  Ångbryggeriet var stadens första industri -  från 1856 och 120 år framåt bryggdes öl och blandades allahanda sockerdrickor. Efter att sista flaskan var fylld stod byggnaderna kvar in på 1980-talet och användes sista åren som replokal för stadens källarband. De senaste 30 åren har älvsbrinken varit rätt och slätt en gräsyta.

Lagrade mellanöl

Trots historien blev källarfyndet en snackis på Facebook och spekulationerna om vad som funnits där växte allt vildare. Så Västerbottensnytt tog med  sig en veteran som haft hela sitt arbetsliv på det gamla ångbryggeriet.

– Det som finns kvar är resterna av den lagerkällare som byggdes när mellanlölet kom. Källaren låg under garaget och här fanns stora lagertankar, – både liggande och stående, berättar pensionerade bryggeriveteranen Sture Hedström, 78.

Bryggerier slogs ihop

Den klassiska skelleftepilsnern, med stora bubblor i skummet, hade mycket gott rykte. Ändå blev produktionen för liten och olönsam. Skellefteås bryggeri slogs ihop med Umeås och blev Västerbottensbryggerier, som gick samman med Sollefteå och blev Norrlandsbryggerier som köptes upp av Sven O Persson i Östersund och blev TILL-bryggerierna, som köptes upp av Falcon...

Men det finns en motström till dagens bryggerijättar – och Kallholmens maltbryggeri från Skelleftehamn är ett av dessa mikrobryggerier. Nästa sommar ska det vara tryck i ångpannan på det nya stället i bryggarbacken.

Nya bryggeriet försenas

Resterna av de stålbalkar som bar upp lagertankarna med mellanöl finns kvar, liksom golvet och väggarna av betong. Allt blottlades av grävskoporna när bygget av det nya bryggeriet drog igång.

– Vi visste att det stått ett bryggeri här, men vi trodde inte att det fanns så mycket kvar i marken efter rivningen. Det här oväntade fyndet innebär minst två veckors försening av hela bygget, konstaterar Fredrik Andersson.

Vilda spekulationer

Byggchefen är ändå tacksam att Västerbottensnytt tog sanningsvittnet Sture Hedström till platsen.

– Nu vet vi exakt vad som funnits här, och det har ju spekulerats vilt på Facebook, konstaterar Fredrik Andersson.

Produktionen per dag i det nya bryggeriet blir mindre än vad det gamla ångbryggeriet buteljerade per timme. Ändå räknar ägarna med att det nya mikrobryggeriet blir en lönsam affär.

– Det är roligt att det händer något i bryggeribranschen, säger Sture Hedström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.