Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de söta fjällrävarna njuta i Västerbottenssolen – och hör om hur fjällräven ska stöttas med de nya projektet-miljonerna. Foto: Sonja Almroth/Länsstyrelsen Västerbotten

Nytt projekt ska stötta hotade fjällräven i Västerbotten

Publicerad

Fjällräven är en av länets mest hotade arter. Länsstyrelsen i Västerbotten har tillsammans med en rad myndigheter länge kämpat för att rädda fjällräven – och nu kraftsamlar man igen tack vare EU-pengar.

– Vi är jätteglada att ha fått möjligheten att jobba med fjällräven i tre år till tack vare det här projektet, säger Malin König, som är projektledare hos Länsstyrelsen Västerbotten.

Länet får fyra miljoner

Projektet heter Felles fjellrev – together for the arctic fox och har beviljats 28 miljoner kronor via EU-programmet Interreg Aurora. Cirka fyra miljoner av dessa ska satsas under tre år i Västerbotten.

Fjällräven är starkt hotad i Norden. I början av 2000-talet uppskattades hela stammen i Sverige och Norge till cirka 40–60 vuxna fjällrävar. I Finland var den helt utrotad. Sedan dess har flera EU-finansierade projekt, i kombination med samarbeten mellan länsstyrelserna och forskning i både Sverige och Norge, lett till att stammen ökat.

Drygt 500 individer i Norden

Nu uppskattas fjällrävsstammen till cirka 560 vuxna individer i Norden, varav åtta fjällrävar fick kullar i norra Finland 2023. enligt Länsstyrelsen Västerbotten

– Åtgärderna för att skydda fjällräven är kostsamma. De utförs ofta av Länsstyrelsens naturbevakare som måste ta sig till otillgängliga delar av fjällen året runt för att kontrollera viltkameror, jaga rödräv och fylla på foderautomater, berättar Malin König.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.