Foto: SVT

Nytt system ska ge föräldrar skolkoll

Publicerad

Från och med höstterminen ska föräldrar med barn i Umeå kommun bland annat rapportera sina barns frånvaro med hjälp av kommunens nya internettjänst Lärum. Endel föräldrar tycker att systemet är krångligt och många har inte börjat använda det än.

Lappen i väskans tid är förbi. Med hjälp av lärplattformen Lärum ska föräldrarna i Umeå kunna hålla koll på barnens frånvaro, läxor, betyg, scheman och annan information. För att skydda personliga uppgifter krävs säker inloggning och därför måste vårdnadshavarna använda e-legitimation.

Upplevs som krångligt

Men av kommunens 20 000 vårdnadshavare har bara ett par tusen kommit igång med systemet som av endel upplevs som krångligt.

– De föräldrareaktioner vi fått är att det är lite stökigt att det krävs e-legitimation. Att du själv aktivt måste gå in och titta om något hänt och att det inte finns någon app i mobilen, säger Gunilla Yourstone, it-strateg.

App på väg

Det finns föräldrar som av olika anledningar inte haft möjlighet att skaffa e-legitimation. De får istället hitta en annan lösning tillsammans med skolan, berättar Gunilla Yourstone.

Under läsåret kommer en app för Lärum att finnas tillgänglig. I framtiden ska den som inte vill missa någon info också kunna få ett meddelande, en avisering i mobilen. Men när det kan bli verklighet är inte klart.

– Ett tips är att ha som rutin att varje söndagskväll gå in och kolla vad som är på gång för mitt barn kommande vecka, säger Gunilla Yourstone.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.