Foto: Privat.

Ockupationen av sjukstuga upphör

Uppdaterad
Publicerad

Doroteaupproret väljer att avsluta ockupationen av sjukstugan efter tre år och tre månader.

Bakgrunden till ockupationen var ett antal besparingsåtgärder som Västerbottens läns landsting beslutade om redan 2011. Besparingarna innebar bland annat att ambulansen i Åsele avvecklades och att man drog ned på akutvårdplatserna. I över tre år har nu upproret pågått, men under lördagen meddelade talespersonen Simone Granberg att ockupationen av Dorotea sjukstuga upphör.

– Vi har väl inte känt efter ordentligt. Det känns overkligt, säger Simone Granberg om att de nu lämnar sjukstugan.

Hon ser det inte som ett nederlag att de nu lämnar sjukstugan.

– Det har tärt på oss att sitta där dag ut och dag in, men jag tror det här ger oss ny energi och vi kommer att fortsätta hålla ett öga på politikerna, fortsätter hon.

Att de väljer att avsluta ockupationen beror enligt Granberg på att de politiska partierna meddelat att sjukstugan ska öppna igen.

– Vi visar genom att avsluta ockupationen att vi litar på vad politikerna säger och låter dem jobba i fred med den här frågan, säger Granberg.

Doroteaupproret kommer att fortsätta bevaka frågan, men från en annan lokal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Doroteaupproret

Mer i ämnet